Crito: Henkilö DJ-kopissa

Crito on tuttu naama Helsingin yöelämässä. Viihdyttävä olemus, piristävät remixit ja rento fiilis välittyy bilettäjiin viikonlopusta toiseen. Monelle yökerhoissa soittava DJ jää kuitenkin täysin tuntemattomaksi henkilöksi. Yleinen käsitys on, että joku tulee tökkäämään USB:een kiinni ja musiikki alkaa soimaan. Tämä on kuitenkin kaukana totuudesta. Mutta millaista on sitten olla vastuussa illan tärkeimmästä asiasta, eli musiikista?

Istutaan alas kahvilassa Helsingin keskustassa. Edessä mukavaa asentoa nojatuolista etsii Crito, pöydällä höyryää kuppi kahvia. Asento löytyy ja kasvoille nousee odottava katse. On aika tutustua paremmin henkilöön DJ-kopissa.

Moikka Crito, mitä tekee suomalainen DJ näin arkena kun yökerhot on kiinni?
Ciao! Riippuu vähän päivästä, mutta usein päivät menee studiolla uuden musiikin parissa, tuottamisen ja kirjoittamisen. Jos en oo koneen ääressä musiikin merkeissä niin tykkään käydä jäillä kavereiden kanssa pelaamassa kiekkoa, tai muuten vaan nauttia elämästä!

Kerro vähän itsestäsi ja mikä sai sut ryhtymään DJ:ksi?
Oikea nimeni on siis Critchley Thomas ja oon syntynyt Amerikassa, muuttanut nuorempana Suomeen äitin ja veljen kanssa. Asun tällä hetkellä Itä-Helsingissä Mellunmäessä. Musiikki on aina ollut intohimo pienestä lähtien kun sain mun ekan Eminemin albumin (vieläkin menee kaikki sanat ulkoa) ja se on jatkunut nyt 21 ikäluokkaan asti.

Istuin 16 vuotiaana kaverini Tinon kanssa sen mopoautossa ja katottiin Dimitri Vegas & Like Miken settiä Tomorrowlandistä 2014 vuodelta, ja mietittiin kuinka siistiä ois olla DJ. Siitä homma lähti sitten rullaamaan and here we are!

Kuinka kauan olet hommia tehnyt?
Pitää hetki muistella. Taisin aloittaa vuonna 2014 loppuvuodesta kaverin kanssa soittamisen, kun käytiin kotibileissä ja vuokratila-bileissä junnuna painamassa levyjä. Ne oli tajuttomia bileitä! Siitä vuodesta niin vähän yli 4 vuotta.

Crito – mistä moinen nimi?
Crito tulee itseasiassa oikeasta nimestäni, Critchley Thomas. Ensimmäisen nimeni kolme ensimmäistä kirjaina (Cri) ja sukunimestäni ensimmäiset kaksi, mutta otin H kirjaimen pois koska se ei kuulostanut sulavalta.

Millon oli sun eka klubikeikka ja miten siihen päädyttiin?
Ensimmäinen klubikeikka oli 26.4.2015 Teatteri Forumissa. Yks kaveri järjesti siellä iltaa nimeltään ‘’Beta House’’. Se oli nähny muutaman keikan mitä vedettiin kotibileissä siellä sun täällä ja halus antaa meille mahdollisuuden soittaa isojen poikien kanssa. Siellä oli Ninth Floor ja DJ Chox esiintymässä, ja muistan vielä miten jännitti! Harjoiteltiin kaverin kanssa meidän settiä varmaan viikko putkeen sen huoneessa, kaikki oli pakko olla spot on ja täydellistä. Tutustuin moniin uusiin tyyppeihin, keikka meni tosi hyvin ja ei voinu kun olla ylpee!

Mitä haasteita sulla on DJ:nä olemisessa vai sujuuko kaikki ilman ongelmia?
Usein kaikki sujuu ilman ongelmia, mutta on niitä vaikeitakin tapauksia. Muistan kerran kun oltiin Maxin (GasGas) kanssa keikalla ja vieressä oleva vahvari leimahti tuleen. Mä siinä vieressä huutelin ja Max nappas sammuttimen ja anto palaa, haha. Ehkä enemmän hauska muisto, mutta oli siinä musat hetken hiljasena. Hauskaa soittamisessa on kokoajan niin sujuu usein ilman ylimääräisiä probleemoita!

Sun työpäivät loppuu aika myöhään, mitä yleensä teet kun keikka on ohi?
Riippuu ihan illasta, mutta jos on ollut pitkä ilta niin usein meen hakemaan safkaa jostain, laitan kuulokkeet korville ja lähden yödösällä himaan. Aina ei tee mieli mennä kotiin, niin sitä sattuu johonkin lähtemään jatkamaan iltaa, mutta jätetään ne tarinat toiseen haastatteluun!

Kerro vähän keikkapäivän kulusta, mitä teet ennen keikkaa tai onko mitään rutiineja?
Keikkapäivät alkaa kuten kaikki muutkin päivät, aamupalalla ja somen tsekkauksella. Kattelen vähän maailman menoja ennen kun vaivun koneen syövereihin. Tykkään mennä studiolle noin kuuden aikaan tekemään omaa musaa ja selailemaan biisejä mitä soitan illalla. Käyn aina läpi tuoreimmat Spotify-listat ja katon omia biisikirjastoja ja tykkäyksiä viikon ajalta, jos sieltä löytyis jotain kiinnostavaa. Usein Soundcloudista löytyy myös muutama kultahippu, mitkä voi laittaa tulille illan myötä! Laitan usein clubilla booth monitorista (pieni monitori mistä kuulen koppiin musiikit) hiljaiselle Jazzia ja pelaan kännykällä yhen tai kaks Mobile Legends -matsia, haha. Sit ollaan valmiita iltaan!

Onko sulla tiettyjä biisejä joilla saat houkuteltua jengin tanssimaan tai nostatettua tunnelmaa?
Niitä on kyllä monta. Tykkään vetää tietynlaisia vaiheita illan myötä; Poppi, House, räppi & legendaariset biisit. Käyn vähän edestakas niitä genrejä ja katon miten yleisö suhtautuu. Henkilökohtasia lemppareita on Deorron & Chris Brownin Five More Hours, Beyoncen Crazy In Love ja Aviciin Levels. Sit muutama oma tekemä mashup mitkä toimii kans lähes aina.

Tuleeko monta biisitoivetta illan aikana? Miten niihin suhtaudut?
Biisitoiveet, koko alan suurin dilemma, hah. Parikymmentä toivetta tulee usein pitkin iltaa ja suhtaudun jokaiseen pyyntöön positiivisesti! Ymmärrän että kaikilla on jonkinnäköinen fiilis haussa kun lähtee toivomaan biisiä, ja pyrin aina kunnioittamaan sitä. Mutta jos käytöstavat puuttuu kokonaan niin biisitoiveet voi unohtaa täysin.

Mikä on parasta DJ:nä olemisessa?
Parasta on ehdottomasti se fiilis ja energia kun ihmiset nauttivat ja tanssivat biiseihin mitä sä oot valinnut soittaa, ja kun ihmiset kunnioittaa ja arvostaa työtä mitä teet. Kaikki hymyt ihmisten naamoilla ja hyvät vibet. Sen takia mä teen tätä.

Entä sitten vastaavasti huonointa?
Ehkä vaikeinta/negatiivista on väsymys & henkisen hyvinvoinnin ylläpitäminen. Monet luulevat että DJ on jonkin sortin työkone, joka jaksaa painaa keikkoja vaikka 24 tuntia putkeen koska se on hauskaa työtä. Pitää muistaa että me ollaan myös ihmisiä niin kuin muutkin, ja me väsytään. DJ hommat on vähän verrattavissa koomikon työhön. Me viihdytetään muita ja tehdään parhaamme että muilla on hauskaa. Ja kuten koomikot, jotkut DJ:t kärsivät mielenterveydellisistä ongelmista. Myös itse olen kärsinyt näistä burnouteista, ja se ei ole kivaa kellekkään.

Mun mielestä yleisesti muusikoiden ja artistien mielenterveys pitäisi olla isompi juttu, ja sitä pitäisi yrittää ymmärtää ennen kun lähtee sanomaan asioita kuten ‘’mutta sähän vaan pidät hauskaa, saat juoda koska haluat ja soittaa musiikkia sadoille, taikka tuhansille ihmisille kun jotkut on kaupankassalla’’. Tottakai ymmärrän myös muiden näkökulman, mutta kun asiat laittaa vähän perspektiiviin niin saattaa kuva näyttää tosi erilaiselta. Välillä on vaikeeta pitää yllä positiivista ilmapiiriä, mutta positiivisena ihmisenä mä pärjään mun mielestä aika hyvin!

Onko jotain tiettyjä bileitä/klubia missä oot soittanu mikä ois jääny erityisesti mieleen?
Muistan wanhojen jatkot viime vuodelta Valkosessa Salissa tosi hyvin. Ne oli tosi mageet bileet. Soitettiin Lassen (Laz Perkins) ja Jessen (Ninth Floor) kanssa kolmistaan. Täys talo, paljon ilosia ihmisiä ja törkeen hyvää musiikkia. Myös viime vuoden Halloween bileet Circuksessa varmaan 2000 ihmiselle oli tosi siistit. Helsingissä ehdottomasti Kaivohuone & Capital ollu parhaita paikkoja keikoille, ne kaks paikkaa on ollut mulle kun toinen koti. Oon päässyt soittaa niin taitavien ja hyvien tyyppien parissa nyt muutaman vuoden aikana, eikä sitä vaihtais mihinkään.

Mitä tavoitteita/unelmia sulla on soittamisen & musiikin suhteen?
Tavoitteena olisi että koko maailma tietäis mun musiikista ja vois nauttia siitä missä vaan. Teen musiikkia koska nautin siitä, rakastan luomista, ja mulla on tietty näkemys siihen. Saan siitä niin paljon hyvää fiilistä ja haluan jakaa sen koko maailmalle. Kaikki maailman isoimmat festarit sekä underground klubit olis tosi siisti käydä keikkaamassa läpi, ja on tiettyjä muusikoita kenen kanssa haluun todella paljon tehdä musiikkia. Unelmat on siis suuret!

Sulla on spotifyssa musiikkia. Oletko kauan tehnyt omaa tuotantoa? Tuleeko koskaan soitettua omia biisejä keikoilla?
Oon tehnyt tosissani omaa musiikkia nyt vähän yli 2 vuotta. Aloitin aikoinaan Logic Pron kanssa tuottamaan, mutta se vähän jäi. Löysin FL Studion ja aloin välppäämään omia kappaleita kasaan sen kanssa. En soita hirveän paljon omaa musiikkia klubikeikoilla, mutta jokaisella lyhyemmällä, noin tunnin pituisella setillä soitan omia biisejä. Kaikki 2 huikeeta biisiä!

DJ:nä tulee varmasti vastaan monenlaista ihmistä. Onko jotain tapausta joka olis erityisesti jäänyt mieleen? 
Muistan kerran kun olin Capitalissa keikalla. Talo oli täys ja jengillä oli tosi hauskaa, ja niin oli mullakin kunnes jonkin sortin DJ ‘’asiantuntija’’ asteli siihen kopin viereen analysoimaan erittäin tarkasti mitä teen. Kritiikkiä kestän joka suunnasta, mutta tää oli vaan vihaa. Vaikka ois kuinka hyvin soittanu niin jotain sieltä löytyi. ‘’En tykänny miten tanssit tohon biisiin’’ tai ‘’noi sun mixaukset on aivan surkeita ja pukeudut muutenkin kun ihan perus DJ’’. Kommentteja on kiva saada, positiivisia ja rakentavia, mutta turhaa negatiivisuutta ei oo kenenkään kiva kuunnella! Hyviä hetkiä on kummiskin ollut lukuisia, ehkä ollut niin hauskaa sillon että nyt ei tuu päähän yhtään, haha.

Lempi artisti ja biisi? Voit mainita useamman kuin yhden!
Lempiartisteja on monia ja niistä on todella todella vaikeeta valita, mutta top 6 ehkä kuitenkin on tällä hetkellä (ei järjestyksessä):

 1. Brockhampton
 2. G-Eazy
 3. Two Feet
 4. Martin Garrix
 5. Skrillex
 6. Ibranovski

Biisejä on myös tuhansia, mutta tällä hetkellä top 6 biisiä jotka soi repeatilla on:

 1. Skott – Porcelain
 2. Flume & T.Shirt – On Top
 3. Ava Max – Sweet But Psycho
 4. RL Grime, Ty Dolla $ign, & TK Kravitz – Take It Away
 5. Damien Rice – Coconut Skins
 6. OnCue ft. Dntel – Cry Wolf

 

Jos voisit lähteä kenen tahansa artistin kanssa kiertueelle kuka se olis ja miksi?
Martin Garrix ehdottomasti. Tän kaverin energia, positiivisuus ja yleisesti asenne elämään ja kaikkeen tähän on niin samaa kun mulla. Tuntuu että tultaisiin tosi hyvin toimeen, ja playlistien perusteella meillä on kanssa sama musamaku. Lavasuunnittelu ja erityisesti valot mitkä on tehty sen showta varten on ihan tajuttomat.

Kiitän Critoa haastattelusta ja noustaan ylös. Kahvit seisoo koskemattomina ja muutama tunti on vierähtänyt. Paljon on opittu. DJ:nä oleminen on paljon muuta kuin yksi USB-tikku ja play-nappi.

Se vaatii musiikkimaailman sekä sen trendien tuntemista ja päivittäistä tutkimista. Jokaiseen keikkaan on valmistauduttava huolella ja soittolistoja on päivitettävä. Pitää osata nauttia siitä mitä tekee, ihmisten viihdyttämisestä vaikka ei itse aina viihtyisi. Siitä on saatava energiaa itselle, koska muuten ei jaksa. Yli 100 yötä vuodessa, henkilönä DJ-kopissa.

Criton musiikkia voit käydä kuuntelemassa täältä.

Lue myös mistä löytyy Suomen suurimmat tanssilattiat:

Suomen Suurimmat Tanssilattiat

LATAA NIGHT LITE -SOVELLUS PUHELIMEESI TÄSTÄ!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa applikaatio

Nite Lite -applikaatiolla olet yöelämän suurvisiiri. Applikaation kautta saat etuja ja palveluita kaikissa suosikkipaikoissasi: kanta-asiakasjäsenyys, edut, tapahtumat – yöelämä taskussasi. Night Liten avulla teet itsestäsi haluttua seuraa. Lataa ja varmista, lähimmästä sovelluskaupasta!

Google Play Appstore

Tilaa Night Lite -blogi

Night Lite -blogia seuraamalla saat hyödyllistä tietoa yöelämästä.

© 2021 Copyright Night People Group / Design & development: Nórr Design