4 vinkkiä uudesta taksilaista

On taas aika palata jakamaan vinkkejä yöelämässä viihtyville pienen kesätauon jälkeen. Suurin viimeaikainen muutos yössä kävijälle on 1.7. voimaanastunut taksilaki. Osa on jo ehkä huomannut, miten taksien vapautuminen on vaikuttanut kyydin saamiseen, hintaan ja jopa ajoneuvojen ulkonäköön. Osalta koko muutos on ehkä mennyt täysin ohi. Mutta miten muutos vaikuttaa sinuun ja mitä on hyvä tietää kun lähdet taksia tilaamaan baari-illan jälkeen?

1.Hinta
Uuden lain myötä saavat taksit itse päättää omista hinnoistaan, kuten mikä tahansa palveluita tarjoava yritys. Ennen muutosta hinnat olivat tarkemmin säädeltyjä ja ne olivat vakiot, saman taksin ajama sama matka maksoi aina saman verran. Näin ei kuitenkaan enää ole, vaan hinnat voivat vaihtua jopa tunnin välein riippuen kysynnästä ja tarjonnasta. Ruuhka-aikoina voivat taksit olla huomattavasti kalliimpia ja hiljaisempina aikoina halvempia. Asiakkaan on oltava tarkkana ja tietoinen hinnasta ennen taksiin nousemista.

Vaikka kaikki tämä vaikuttaa monimutkaiselta ei ole syytä paniikkiin. Taksin käyttö on edelleen turvallista, eikä taksien tavoitteena ole ketään huijata. Matkan hinta ei voi tulla yllätyksenä asiakkaalle. Taksin tulee hinnoitella palvelunsa ja ilmoittaa hinta tai sen määräytymisen perusteet ennen matkan alkamista. Hintojen tulee olla esillä esim. näytöllä tai tarralla, josta asiakas ne näkee. Hinta ei voi myöskään muuttua kesken matkan. Hinnat löytyvät myös taksien verkkosivuilla kuten alla olevassa esimerkissä.

2. Taksin Tilaaminen
Takseja saa edelleen tilattua soittamalla välityskeskuksiin tai käyttämällä mobiilisovelluksia. Sovelluskaupasta löytyykin useiden eri taksiyhtiöiden sovelluksia, joilla tilaaminen onnistuu kätevästi omalla puhelimella. Sovelluksesta usein näet kyydin kokonaishinnan jo ennen auton tilaamista. Maksun voi hoitaa etukäteen sovelluksen kautta tai perinteiseen tapaan matkan jälkeen. Voit edelleen myös käyttää taksitolppia kyydin saamiseen. Taksitolpalla ei ole enää pakko ottaa ensimmäistä taksia vaan voi hintaa alkaa kilpailuttamaan, jos ensimmäinen taksi tuntuu liian kalliilta.

Esimerkki Kovasen sovelluksesta

3. Saatavuus
Taksin saatavuuteen syrjäisillä alueilla vaikuttaa  päivystysvelvollisuuden loppuminen. Ennen taksilupa oli sidottuna asemapaikkaan ja se sisälsi päivystysvelvollisuuden. Nyt kyydin saaminen keskellä yötä pääkaupunkiseudun reuna-alueilla voi olla vaikeaa, koska kuskit eivät välttämättä näe kannattavaksi ajaa hiljaisella alueella koko yötä muutaman kyydin takia. Kannattaa siis tilata taksi etukäteen jos olet kyydin tarpeessa hiljaisella alueella.

4. Ulkonäkö
Uusi taksilaki vaikuttaa myös siihen millainen auto saa toimia taksina. Ei siis kannata ihmetellä, jos taksitolpalla alkaa näkymään kuorma -tai mopoautoja (kyllä, myös mopoautot saavat toimia takseina uuden lain myötä). Taksamittarit auton sisällä tai taksikuvut auton katolla eivät myöskään ole enää pakollisia varusteita, joten niiden puuttumisesta ei myöskään kannata pelästyä.

 

Katso myös vinkit kuinka voit saada taksin nopeammin baari-illan jälkeen:

Onnistunut Baari-ilta #Yöelämä Hacks 2

LATAA NIGHT LITE -SOVELLUS PUHELIMEESI TÄSTÄ!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa applikaatio

Nite Lite -applikaatiolla olet yöelämän suurvisiiri. Applikaation kautta saat etuja ja palveluita kaikissa suosikkipaikoissasi: kanta-asiakasjäsenyys, edut, tapahtumat – yöelämä taskussasi. Night Liten avulla teet itsestäsi haluttua seuraa. Lataa ja varmista, lähimmästä sovelluskaupasta!

Google Play Appstore

Tilaa Night Lite -blogi

Night Lite -blogia seuraamalla saat hyödyllistä tietoa yöelämästä.

© 2021 Copyright Night People Group / Design & development: Nórr Design